Usein kysyttyä

Mitä hypnoosi on?
Hypnoosi ei ole sama asia kuin unitila. Hypnoosille on monta määritelmää, mutta yleisesti voidaan sanoa, että hypnoosi on erittäin rentoutunut ja samalla hyvin keskittynyt tila. Aivot siirtyvät rentoutuneeseen tilaan, ja sisäisen maailman tunteisiin sekä ajatuksiin ja muistoihin saavutetaan syvä yhteys. Hypnoottinen tila voi olla kevyt tai syvä, riippuen tavoitteista ja menetelmistä. Mitä syvemmin kykenet rentoutumaan, sitä nopeammin tavoiteltavia tuloksia on mahdollista saavuttaa. Ja riippumatta siitä kuinka syvälle hypnoottiseen tilaan haluat mennä, olet aina itse kontrollissa.


Onko hypnoosi ja meditaatio sama asia?

Molemmat voivat tuottaa saman rentoutuneen tilan aivoihin, mutta hypnoosi toimii tehokkaammin ja on mahdollista päästä tavoiteltavaan rentoutuneeseen tilaan jo ensimmäisellä kerralla. Tämä johtuu siitä, että hypnoterapeuteilla on käytettävissä rentoutumistekniikoita (=induktiot), joilla tavoiteltava rento ja miellyttävä tila saavutetaan. Hypnoosissa ei ole myöskään välttämättä tarvetta kaikissa tapauksissa hiljentää ajatuksia kuten meditaatiossa, vaan hypnoosi onnistuu myös silloin jos tietoinen mieli vaeltelee. Voit hyötyä hypnoosista vaikka mielesi olisi kiireinen myös hypnoosin aikana.


Mitä hypnoterapia on?
Hypnoterapiaa käytetään usein esimerkiksi unettomuuden, painonhallinnan, pelkojen tai tupakoinnin kanssa esiintyvien ongelmien ratkaisemisessa. Mutta hypnoterapian käyttöalue ulottuu laajalle ja sitä voidaan käyttää kaikilla elämänalueilla missä sinun oma tahdonvoima, energia tai tietoinen mieli ei löydä ratkaisua negatiiviseen tunteeseen, eteen tulevaan haasteeseen tai toistuvaan stressin käynnistäjään. Hypnoterapialla voidaan onnistua saamaan käyttöön alitajunnan resurssit, jolloin on mahdollista löytää täysin uudenlainen näkökulma mihin tahansa haasteeseen jonka kohtaat.

 

Mistä tiedän toimiiko hypnoosi minulle?
Käytännössä kaikki voidaan hypnotisoida, mikäli asiakas näin haluaa eikä hän tietoisesti ja voimakkaasti vastusta hypnoosia terapian aikana. Poikkeuksen muodostavat vakavan psyykkisen sairauden omaavat henkilöt, eikä hypnoosi sovellu kliinisesti todetun masennusjakson ja siihen liittyvän lääkityksen aikana. Tällä verkkosivulla kohdassa 'kokeile" on myös ilmaisia äänitteitä, joilla voit itse saada käsitystä mistä on kysymys, ja äänitteiden perusteella arvioida sopiiko ja toimiiko lähestymistapa juuri sinulle.

 

Heikentääkö hypnoterapia tahdonvoimaa?
Ei. Päinvastoin hypnoterapia voi auttaa saamaan yhteyden alitajunnan resursseihin, jotka puolestaan auttavat saavuttamaan tietoisen mielen tavoitteita.

 

Menetänkö oman kontrollin hypnoterapiassa?
Ei. Olet aina kontrollissa, sillä hypnoottisen tilan saavuttaminen edellyttää sinun yhteistyötä. Lisäksi hypnoterapian suggestiot asetetaan sen mukaan, mitä tavoitteita sinä toivot ja asetat omalle hyvinvoinnille.

 

Voinko jäädä jumiin hypnoottiseen tilaan?
Ei. Eikä näin ole tapahtunut. Vaikka hypnoottisen tilaan vaikuttaisi jokin häiriötekijä, vain kaksi mahdollista vaihtoehtoa seuraa: 1) Jos olet ylirasittunut, on mahdollista että sinä nukahdat hetkellisesti, ja heräät normaalisti hetken kuluttua, tai heräät välittömästi nukahdettuasi. 2)Jos kuulisit ympäriltäsi hälyttävän äänen, mielesi tulee pois hypnoosista ja virkistäydyt normaalisti.

Onko hypnoosilla sivuvaikutuksia?

Ei lainkaan. Hypnoterapian hyvä puoli on se, että siihen ei liity mitään lääkintää tai minkäänlaisia ravintolisiä, joten niiden sivuvaikutuksia ei ilmene.

 

Onko takuuta sille, että haasteeni ratkeaa hypnoterapiassa? 

Ei valitettavasti, ja keskeinen syy siihen on, että kaikki hypnoosi ja hypnoterapia edellyttää yhteistyötä ja on merkittävältä osin itsehypnoosia. - Voi ilmetä alitajuista vastustusta tavoitelluille muutoksille, syynä toissijaiset hyödyt. Esimerkiksi epätoivottu käytös voi olla alitajuista huomion tarvetta.- Jokainen meistä voi irrottautua epätoivotuista asioista vasta sitten, kun hän on täysin ja yksiselitteisesti valmis siihen. - Esimerkiksi painonhallinnan, levottomuuden tai masennuksen yhteyteen voi liittyä lääkkeitä, jotka vaikeuttavat hypnoterapian tuloksellisuutta.

Hypnoterapian ja hypnoosin tehokkuus on kuitenkin yleisesti huomattua ja tunnettua. Löydät esimerkiksi hakusanalla 'efficacy of hypnotherapy' lukuisia viittauksia hypnoterapian tehokkuuteen, mukaanlukien tieteelliset julkaisut.

Muuttaako hypnoterapia persoonallisuuttani?

Sinä olet edelleen sinä hypnoterapian jälkeen. Ja monet kokevat positiivisia muutoksia itsessään esimerkiksi lisääntyvänä hyvän olon tunteena, itsevarmuuden ja itsetuntemuksen kasvuna. Tämä johtuu siitä, että monet pystyvät päästämään irti epätoivotuista kokemuksista ja/tai epätoivotuista tavoista hypnoterapian avulla.